neděle 17. srpna 2008

Let (the show begin)

Pekny vecer z Pekingu, hlavneho mesta sportoveho sveta tychto dni. Je nedela, 1 hodina po polnoci, vidim uz len na jedno oko, ale ked som slubil, tak plnim slub. Napisem ako to cele prebieha.

Zabava zacala vlastne uz par metrov za/nad Prahou. Let do Viedne malym vrtulakom nabral na "intenzite" uz na drahe, ked sa rozzvucali vrtule, mal som pocit, ze sa to cele rozpadne a my zostaneme na runwayi. Ziadne zlepsenie neprislo ani po vzlietnuti, prave naopak. Burka a vietor sa hrali s nasim lietadlom ako so zapalkou a napriek kratkemu trvaniu letu (0:50 h) bude nielen posadka a uklidova cata este dlho spominat. Ti, co nemali v sebe prezieravo nejake to sedativum odprezentovali obsah zaludka, ostatni nechali nechty zaryte v laktovych opierkach. A to som si myslel, ze minulorocna turbulencia nad Dubrovnikom bola to najhorsie co som mohol v lietadle zazit. Veru, mylil som sa.
Let mal navyse meskanie, no uz aj bez neho by sme navazujuci let z Viedne stihali el te te. Takto sme na to mali necelu polhodinu, no pockali nas. Lietadlo uz bolo "trosku" vacsie, 280 pasazierov, no o to menej miesta na nohy! Nevadi, hlavne ze poleti plynulo. 10 hodin ubehlo prekvapivo rychlo, noc trvala len par hodin, uz okolo 01 hod SELC sme boli za Moskvou a slnko svietilo na plny vykon. Spat sme zvladali mozno 3 hodiny, aj to tak ako sa v lietdale da spat, jednym okom, na pol riti. Vyhlady nad Sibirskymi lesmi a pustatinami boli pekne, Mongolska pust Gobi uzasne vyprahla dlhe stovky km bez naznaku stopy cloveka. Nad Cinou zeleno, hornato a slnecno. The Great Wall of China bud nie je az takGreat alebo sme leteli obklukou, podla mojich vypoctov sme vsak mali preletiet ponad cast aj my. Terminal 3 pekingskeho letiska - nepoznam slovo, ktorym by sa dala popisat velkost. Velky? Nie, nie, velky moze byt melon alebo dom. Mozno pomoze vysvetlenie, ze z priletovej sekcie sme sa k batozinam viezli vlakom peknych par minut a vsade okolo nas, pod nami i nad nami bol Terminal 3. Novy, nalesteny, navonany.

Peking nas privital polojasnou skoro modrou oblohou, co nas velmi potesilo, obzvlast po tom ako sme vedeli ake bolo pocasie v poslednych dnoch. Po smogu ani stopy, kiezby taky vzduch bol aj nad juznou spojkou. Transfer do hotela, privitanie Markom (zaituje cely hospitality program pre ge), ubytovanie. 5* sa pozna hned, nielen stylom vybavenia a usluznostou personalu. Ved s nami byvaju japonski basebolisti, zaroven maju japonci jedno poschodie ako Japonsky olympijsky dom. Ten cesky je zriadeny v susediacom hoteli, takze na plzen je to peso 2 minuty ;) Slovensky sa mi este stale nepodarilo lokalizovat napriek intenzivnemu zistovaniu.
Na izbe prve prekvapenie - kytica kvetov, plna misa ovocia a cinska porcelanova cajova suprava s blahozelanim k Veronikinym narodeninam od GE. Vecer este pribudla torta s blahozelanim od hotela ;) MNAM !
Cely program zacal zhusta, po 2 hodinach na vybalenie a aspon male dospanie jetlagu sme uz sedeli v mikrobusoch smerom na box. Aaa, aprdon, stihli sme este otestovat prvu zo styroch hotelovych restauracii, vsadili sme na kvalitne ziviny, steak do nas padol az sa zaprasilo. Inu, ked cloveku po prijazde2-3x zopakuju - do not take any money out of your pocket until you buy souveneers - tak si uz nema moc dovodov dat smazene nudle, ktore mu aj tak pripomenu wifonku v kempe.
Prevoz mestom vo vyhradenom olympijskom pruhu pre akreditovane vozidla ukazal, co znamena pojem "velky" - velkost domov, ciest, priestranstiev, vzdialenosti. Megapolis. Kde sa clovek otoci, vsetko je olympijske, logo podla mna vidiet este aj na steblach travy, aprdon tam asi nie, lebo tu (vraj) cinania striekali na niektorych miestach na krajsiu zelenu(!).
Box bol celkom zabava, mali sme nejake uvodne kola tej najmusejsej vahy (super fly weight alebo tak nejak), takze sme fandili vzdy tomu, kto mal nohy uzsie ako my predlaktie :) No mleli sa tam hlava nehlava, nebyt rozhodcu, daju si snad aj po papuli!! Pravy kotol zacal, ked nastupil domaci pastiar. Cela hala vrela, cinania neskutocne intenzivne povzbudzuju, este teraz mi rezonuje v halve "džai jo!, džai jo, džai jo ,..." co znamena nieco ako "do toho". Kricia to aj ked hraje Ostrov Svatej Lucie proti Tuvalu, ale pri domacich je to peklo. Vsetci cinania, ktorych som to doteraz stretol (a bolo ich neuveritelne vela!) su ohromne nadseni z "ich" olympiady. Prezivaju ju tak strasne skutocne a intenzivne, az to cloveka fascinuje. Tesia sa zo vsetkych navstevnikov, sportovcov, dobrovolnici polozia aj zivot len aby vas spravne nasmerovali, privitali a idealne aj vykresali usmev na tvari (verte mi, dari sa im to!). Takze atmosfera kdekolvek v blizkosti arealov, kde prebiehaju zapolenia je ohromna.
Z boxu sme nakoniec odisli predcasne, pretoze nas zmohol jetlag a viaceri sa prebrali len pri zvuku gongu oznamujuceho koniec kola :) Padli sme mrtvi do veeeelmi pohodlnej postele a veeelmi dobre sme sa vyspali! Taak a to je zatial vsetko. Ak nezaspim, pripojim aj nejaku tu fotku.
Z nedele a pondelka sa to pokusim napisat na jeden sup, dnes uz fakt nevladzem, prepacte mi moji mili :) Dobru noc!

Par fotiek, fakt len par (sem mi to nejak nejde vlozit, resp ide ale blbe):

http://picasaweb.google.cz/alex.rapp/Peking01

7 komentářů:

Elena řekl(a)...

Mila Veronika a Alex, dovolte mi podakovat za obrovsky zazitok pri citani Vasho blogu. Tesim sa s celou mojou rodinou, ze sa prostrednictvom Vas mozem dostat takto do Pekingu. Veronicka moja, zelam Ti vela zdravia, stastia, spokojnosti, pohody a splnenie vsetkych zelani k Tvojim narodeninam. Uzite si spolocne s Alexom neopakovatelne chvile a pokracujte vo Vasom "Seriali".Tesim sa na kazdy dalsi diel. Tentokrat by mi nevadilo, keby ich bolo aj 365... Tie foto z Pekingu su uzasne. Vela zazitkov a stastnych chvil Vam zela Elena Bogyova s rod.

Unknown řekl(a)...

Ahoj Nika a Alex. ten blog je uzasny a napisany veeeeeeeeelmi zaujimavo a zabavne. smiala sa cela rodina:-) Mohli by ste davat lekcie mnoho novinarom!!!
Nika, neviem ci si dostala smsky 16.8,ale ak nie, tak este raz dodatocne, vsetko najlepsie k narodeninam. Urcite ste to pekne oslavili:-)
Prajem dalsie pekne zazitky. majte sa, *Pali

Anonymní řekl(a)...

Ahojte olympijskí fanúšci, teším sa,že máte také botaté zážitky hned na začiatku Vašej cesty a pobytu.Budete na to určite dlho spomínať.Stretli ste tam aj nejakých Vašich známych z ČR,SR? Ak sa Vám podarí nájst ten Slovenský dom, tak určite aj stretnete.V TV dávajú denne nielen olympiádu ale aj veľa o Pekingu, Číne...,tak sme duchom s Vami a tešíme sa, že to zažívate priamo v centre diania. Tak si to len vychutnajte, aj ten luxus, a tešíme sa na pozeranie fotiek a rozprávanie ďalších zážitkov. Pusu. Mamusa /čapčiak napíše.../

Anonymní řekl(a)...

mile avecka,pripajam sa k ostatnym - super pisany blog! aj ked v podstate ziadne ine necitam, tym, ze ho docitam do konca, asi bude dobry :)))
majte sa krasne, na hruske je trochu prazdno, ale o to viac sa budeme tesit na vas. uzivajte:) z.

Anonymní řekl(a)...

Ahojte,celý den jsem se těšila, až si budu moct v klidu přečíst Váš blog...už druhý (ten první byl ze Súdánu ;-). Věřím, že slovy ani nejde popsat tu atmosféru, která tam panuje a co prožíváte, písmenka jsem zhltla cobydup. Myslím na vás a přeju spoustu nevšedních zážitků... a fanděte co vám hlasivky stačí...CZ i SK medailí je stále málo :-P. (S)mějte se. Andrea (Lazzareta)

Anonymní řekl(a)...

Ahoj cestovatelia,vyborne sa to cita.Chcel som napisat, ale pani(slecna?) Helena mi "vyrazila pero z ruky". Napisala presne to co som chcel aj ja.No,co - bola skor... :)
Veronika, vsetko naj.., naj..., naj... k Tvojmu jubileu. Urcite tie krasne zazitky Ti nezoberie ani pan Alzheimer :). Pridaj, prosim, odo mna imaginarnu kvetinku do tej paradnej kytice na stole.
Som tesivy na dalsie news. Mauacan.

Anonymní řekl(a)...

Ahojte, vidiet, ze sa v tom vyzivate :o) Minimalne Ty Alex. Hlavne prineste ulovky odznakov domov :o)
prijemny pobyt aj nadalej, nech mate iba prijemne a fascinujuce zazitky, s ktorymi sa opat s nami podelite :o)
Slavka